duminică, 26 mai 2013

Cum l-au pacalit americanii pe Hitler?Povestea incredibila a ARMATEI FANTOMA!

Este una dintre cele mai ciudate poveşti din timpul celui de-al Doilea Război Mondial: o unitate de elită, formată din militari americani recrutaţi din şcoli de artă şi agenţii de publicitate, aleşi pentru creativitatea lor, a avut misiunea de a induce în eroare trupele germane, făcându-le să creadă că Aliaţii dispuneau de o froţă militară mult mai mare decât era acesta în realitate. Iată cum au reuşit.
Este una dintre cele mai ciudate poveşti din timpul celui de-al Doilea Război Mondial: o unitate de elită, formată din militari americani recrutaţi din şcoli de artă şi agenţii de publicitate, aleşi pentru creativitatea lor, a avut misiunea de a induce în eroare trupele germane, făcându-le să creadă că Aliaţii dispuneau de o froţă militară mult mai mare decât era acesta în realitate. Cum au reuşit? Cu tancuri gonflabile, avioane de cauciuc şi fel de fel de „efecte speciale”, scrie descopera.ro.
Unitatea se numea, oficial, 23rd Headquarters Special Troops, dar a devenit mai bine cunoscută sub numele de Armata Fantomă. A început să opereze la aproximativ două săptămâni după debarcarea Aliaţilor în Normandia (Ziua Z - 6 iunie 1944) şi a acţionat până în anul 1945.
Era alcătuită din cca. 1.100 de americani, înzestraţi cu creativitate şi simţ artistic, care aveau drept misiune „zăpăcirea” inamicului prin transmiterea unor informaţii false şi „punerea în scenă” unor bătălii, desfăşurate cu armament de recuzită, dar care izbuteau să creeze iluzia prezenţei unei forţe militare considerabile. Povestea Armatei Fantomă a rămas multă vreme un secret militar, fiind declasificată abia în 1996.

Acum, ea a devenit subiectul unui documentar lansat în urmă cu câteva zile şi difuzat de reţeaua americană de televiziune PBS: Ghost Army, în regia lui Rick Beyer.
Sursa: www.realitatea.net25.05.2013

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire