sâmbătă, 20 aprilie 2013

[Sanatate} Germenii - Miracol detoxifiant si remediu exceptional pentru slabit si vindecare

Atat semintele de legume, leguminoase si verdeturi, cat si cele din categoria diverselor condimente pot fi supuse chiar la noi acasa procesului de germinatie, pentru a-si spori cu succes principiile nutritive usor asimilabile. Astfel, ele devin adevarate alimente-minune, care pot fi folosite cu incredere ca parte dintr-o alimentatie naturala, vindecatoare, dar si in dietele de detoxifiere ori in curele de slabire.

Germenii ca parte esentiala dintr-o dieta sanatoasa

Semintele puse la germinat se incarca de toate componentele nutritive esentiale pentru cresterea viguroasa a viitoarei plante si, cel mai important, aceste principii nutritive sunt in starea optima pentru a fi asimilate. In cadrul unei diete vegetariene, vegane sau al unui stil de viata sanatos, semintele germinate si vlastarii (plantutele care ajung pana la 14 cm) pot constitui o sursa extrem de valoroasa de proteine, vitamine, minerale si acizii grasi esentiali pentru buna functionare a organismului.
germenii terapie si cura de detoxifiere

Tipurile de seminte folosite pentru germinat sunt extrem de diverse. Fiecare soi are proprietatile sale nutritive unice, care contribuie la detoxifierea organismului si la mentinerea sau recastigarea unei stari optime de sanatate.
In topul semintelor pentru germinat care aduc cele mai multe beneficii pentru sanatate se afla in primul rand semintele de floarea-soarelui. Plantutele (sau vlastarii) de floarea-soarelui sunt cele mai bogate in proteine complexe, care sunt usor asimilate de catre organism, aducand majoritatea aminoacizilor de care acesta are nevoie pentru buna lui functionare. In plus, ele contin cantitati semnificative de vitamina D (o vitamina care rar se gaseste in componenta legumelor), calciu, fier, fosfor, magneziu, potasiu si cupru

Plantutele de trifoi sunt bogate in calciu si magneziu, au efect tonic, anti-spasmodic si de purificare a sangelui. De asemenea, ele au un puternic efect anti-cancer datorita continutului ridicat de izoflavonoide (cel mai ridicat din cadrul tuturor semintelor folosite pentru germinat). Nu in ultimul rand, vlastarii de trifoi au beneficii legate de echilibrarea hormonala, putand fi folosite cu succes in contracararea efectelor menopauzei.
Plantutele de ridiche sunt recunoscute pentru efectul lor intens antiseptic si pentru capacitatea de a curata tractul intestinal de depunerile de mucus, dar si de paraziti. De asemenea, ele au un foarte bun efect diuretic, fiind recomandate (in cantitati mici) pentru a asigura buna functionare a rinichilor, a tractului si a vezicii urinare.

Plantutele de broccoli au beneficii semnificative la nivelul protectiei anti-cancer, fiind de 50 de ori mai puternice decat plantele mature de broccoli.
germenii terapie si cura de detoxifiere

Plantutele de lucerna sunt de asemenea extrem de bogate in nutrienti complecsi, dar si in enzime digestive. Ele contin cantitati semnificative de vitamine (A, complexul B, C, E, K) si de minerale (calciu, fier, potasiu, magneziu, fosfor). In plus, ele ajuta la scaderea nivelelor de colesterol si de zahar din sange, reducand in acelasi timp riscul de osteoporoza si de cancer la san.

Metode folosite in procesul de germinatie

Primul pas in procesul de germinatie este spalarea temeinica a semintelor si indepartarea oricaror impuritati. Apoi, acestea sunt puse la inmuiat la temperatura camerei pentru o perioada variabila de timp, de la un sfert de ora pana la o noapte intreaga, in functie de tipul si de marimea semintelor folosite.
Unul dintre cele mai simple recipiente folosite pentru germinare este un borcan mediu din sticla, pe care il inchidem cu un capac perforat din plastic. Semintele vor fi puse in borcan si inmuiate in apa cat timp este nevoie, avand grija sa le scoatem din recipient, sa le curatam si sa le schimbam apa de aproximativ 2-4 ori pe zi.

germenii terapie si cura de detoxifiere

In plus, trebuie sa avem grija ca dupa inmuierea initiala sa lasam borcanul inclinat la un unghi de 45 de grade, astfel incat apa sa aiba posibilitatea sa se scurga incet din borcan, iar semintele sa nu putrezeasca. De asemenea, borcanul cu semintele de germinat nu trebuie expus niciodata la lumina directa a soarelui.
In locul borcanului din sticla, mai ales pentru semintele de dimensiuni mici, putem folosi o tava acoperita cu un stergar de bucatarie de culoare deschisa, fabricat numai din bumbac sau din in. Astfel, dupa inmuierea initiala a semintelor intr-un recipient cu fundul plat, acestea se vor pune intr-o strecuratoare si clati, iar apoi se vor distribui pe tava, pe stergarul din bumbac sau din in umezit in prealabil.

Daca avem doar prosoape de bucatarie de dimensiune mica, putem pozitiona un stergar umezit dedesubtul semintelor si un altul deasupra lor, pentru a le acoperi si mentine umede tot timpul. Dupa 12 ore, putem umezi din nou stergarele prin stropire daca au inceput sa se usuce. Iar daca s-au uscat complet, vom indeparta semintele si le vom uda atat pe ele, cat si stergarele din nou, pentru a asigura continurea procesului de germinatie.
germenii terapie si cura de detoxifiere

Exista in comert dispozitive speciale pentru germinare, numite germinatoare, care sunt majoritatea realizate din plastic si compartimentate. Uneori se pot dovedi mai usor de folosit, mai ales in cazul in care acestea isi pot regla singure cantitatea de apa necesara. Preturile sunt insa la randul lor destul de mari pentru germinatoarele performante si nu intotdeauna acestea garanteaza o rata a succesului de 100% in procesul de germinatie.
Dupa 1-2 zile, daca totul se desfasoara in mod normal, semintele inmuiate vor incepe sa germineze si vor putea fi consumate. La unele soiuri, vom astepta in jur de 3-5 zile pana cand radacinutele depasesc usor marimea semintei germinate si abia atunci le vom consuma. De asemenea, dupa mai mult de 5 zile vor aparea primele frunzulite si atunci vom putea sa ne bucuram de gustul si de proprietatile deosebite ale vlastarilor de plante. In cele din urma, depinde de preferinta personala a fiecaruia daca opteaza mai degraba pentru consumul semintelor sub forma germinata sau sub forma de vlastari.

germenii terapie si cura de detoxifiere

Precautii in folosirea semintelor germinate in dieta zilnica

In ciuda proprietatilor nutritive deosebite ale semintelor puse la germinat, acestea trebuie consumate cu precautie in anumite situatii. In primul rand, cantitatea de seminte germinate, mai ales daca abia le-am introdus in alimentatie, nu trebuie sa depaseasca doua portii pe zi, pentru a-i da ocazia organismului sa se obisnuiasca cu ele. Daca insa organismul nostru raspunde bine la aceasta forma de tratament naturist, putem consuma semintele germinate la oricare dintre mesele noastre zilnice, sub forma de salate, ca adaos la sendvisuri, supe, sosuri sau in componenta smoothie-urilor din fructe si legume.
germenii terapie si cura de detoxifiereIn al doilea rand, persoanele in varsta, copiii si cele care au diverse sensibilitati alimentar-digestive trebuie sa consume cu precautie semintele germinate si numai dupa ce s-au convins mai intai ca acestea sunt bine tolerate de sistemul lor digestiv.
 In al treilea rand, trebuie sa fim foarte atente la calitatea (la cumparare), la pregatirea si la modul de conservare a acestui tip de seminte. Indicat este sa ne procuram semintele pentru germinat doar de la magazinele cu profil bio sau naturist, sa le spalam foarte bine inainte de a le pune la inmuiat, sa le conservam la frigider dupa germinare si sa le consumam in termen de maxim o saptamana.
Andreea Peticaru

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire