duminică, 31 iulie 2011

IMPORTANTA HIDRATARII

CONEXIUNEA DINTRE HIDRATARE SI SĂNĂTATE



         Pentru a avea o sănătate bună este esenţial să se bea suficientă apă. Avem nevoie de apă pentru a transporta nutrienţii de la proteine, carbohidraţi şi grăsimi la ţesuturile corpului prin vene şi pentru a ajuta la debarasarea de ceea ce nu ne mai ajută, t şi la reglarea temperaturii şi la prevenirea bolilor.
„Apa este necesara pentru multe dintre reacţiile biochimice ale corpului”, spune Bryan Stuchell, medic şi ofiţer medical la Centrul de Ingrijiri Urgenţe MedExpress din Virginia de Vest. „Fără cantitatea corespunzatoare de apa în organism aceste funcţii nu sunt la fel de eficiente precum ar trebui”. Deshidratarea slabă poate duce la iritabilitate, lipsa de concentrare şi oboseală. Deshidratări mai severe pot duce la dureri de cap, crampe musculare, epuizare de la căldură şi atacuri de la căldură pe perioada exerciţiilor pe vreme caldă. Deshidratarea cronică poate duce la constipaţie şi la pietre la rinichi.
 
    Verificarea nivelelor

           Iţi poţi da seama dacă bei suficientă apă prin verificarea culorii urinei. „Dacă simţi că ţi se  usucă gura sau dacă urina are culoare puternică galbenă, este posibil să fii deshidratat”, spune Suyz Cohen, o farmacistă din Florida. „Culoarea urinei ar trebui să fie între transparentă până la galben deschis”. Trebuie reţinut faptul că culoarea galbenă puternică a urinei poate apărea şi în cazul in care luaţi vitamine care conţin ribovlavină (vit. B2).

    Ce trebuie să facem ca să ne hidratăm

         Majoritatea adulţilor sănătoşi au nevoie de 6-8 pahare de lichide pe zi, „dar în loc să număraţi pahare de apă păstraţi o rezervă de bună calitate de apă pe tot parcursul zilei. Verificaţi periodic dacă gura este uscată. Dacă vă este uscată sau simţiţi că vă este sete, beţi apă.” spune medicul şi membru al Hawaii Costco Jacob Teitelbaum.


    CONEXIUNEA COSTCO

             Cosco transportă apă minerală îmbuteliată cât şi purificatoare de apă. A bea apă este şi un mod de energizare naturală. „Data viitoare când te simţi obosit bea 8 pahare de apă”, spune doctorul Teitelbaum. „O să vezi că ai mai multă energie şi ca mintea îţi este clară.”

   Mâncând” apa

            Îţi poţi creşte consumul de apă prin consumarea anumitor tipuri de alimente. „Apa este mai abundentă în fructe şi legume”, spune membrul Cosco Marnie Snyder Dominy, expert în fizioterapie şi profesor Olympic College din Bremerton, Washington. „Un măr conţine 84% apă, o portocală 87% şi un avocado 81%. O roşie conţine în jur de 97% apă, brocoli 91% apă şi varza 93%.”

   Alegerea apei corespunzătoare pentru dumneavoastră

              Apa de robinet, apa de izvor şi apa minerală sunt toate bune pentru hidratare, dar există diferenţe „apa este o chestiune de gust la fel ca şi mâncarea, găsiţi o apă la care vă place gustul cel mai mult”, spune medicul Jacob Titelbaum. Este posibil să va placă apa de izvor care este colectată direct de la izvorul de unde curge şi îmbuteliată de la sursă. Este cel apropiat gust de apa de robinet care este tratată cu cloruri pentru a reduce bacteriile. Apa minerală vine din subteran după care curge peste pietre înainte de a fi colectată, rezultând o concentraţie mai mare de minerale, care este posibil sa afecteze gustul apei. Încercaţi mai multe mărci de apă să vedeţi care vă place mai mult, ca ulterior să o consumaţi regulat.

    Băuturi deshidratante

         Băuturile pe bază de cofeină (sucuri, ceai, cafea) şi băuturile alcoolice pot cauza deshidratare. „Deşi sunt lichide ele conţin compuşi care crează efecte diuretice, asta face ca rinichii să elibereze o cantitate mai mare de apă care poate duce la deshidratare”, spune doctorul Stuchell. Produsele bogate în proteine pot şi ele la rândul lor să cauzeze deshidratare mai ales dacă sunt consumate în cantităţi mari. Zahărul la rândul lui poate duce la deshidratare. „Dacă bei băuturi încărcate cu zahăr şi cofeină provoacă distrugeri în metabolism şi te face şi mai deshidratat”, spune doctorul Titelbaum.

    Probleme potenţiale

              Dacă simţi că setea ta e de nestăvilit poate fi semn că aveţi diabet. „Foarte multe persoane nu realizează că setea insaţiabilă face parte din profilul unui diabet şi pe când nivelul de zahăr când este măsurat să fie la nivel normal setea poate fi un indiciu că mai este nevoie de alte teste”, spune Cohen. Există pericole dacă se bea prea multă apă. Conform Harvard Men's Health Watch din iulie 2008, dacă se beau 3 sau 4 sferturi în câteva ore poate duce la intoxicare cu apă şi la niveluri joase de sodiu în sânge, umflarea creierului şi chiar moarte. Acest lucru se întâmplă deoarece prea multă apă diluează sodiul şi alţi electroliţi aflaţi în organism până la un punct unde functiile normale ale organismului (în special funcţiile creierului) sunt afectate într-un mod negativ, dar doctorul Stuchell spune că acest lucru este neobişnuit. „Este nevoie sa fie înghiţită o cantitate mare de apă care este rar întâlnită cu excepţia cazurilor în care se fac exerciţii intensive şi îndelungate ca alergarea şi se bea multă apă, dar care nu înlocuieşte pierderea sărurilor prin transpiraţie.”

    Faceţi un obicei din asta

             Pentru a creşte consumul de apă la niveluri sănătoase puteţi începe prin a înlocui alte băuturi cu apă sau să beţi un pahar de apă la fiecare masă. Dar nu vă opriţi acolo. „Faceţi un efort conştiincios pentru a avea apă cu dumneavoastră tot timpul, în maşină, pe birou, în servietă sau în geantă, continuaţi să faceţi acest lucru şi va deveni un obicei”, spune Dominy.

Etichete:

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire