Zmeura-medicamentul pamantului
Zmeura- beneficii nutritionale
Zmeura este o sursa
remarcabila de antioxidanti si fitonutrienti (antocianine, flavonoide,
acid fenolic, taninuri, acid elagic, cianidine, pelargonidine), dar si
de fibre.
Zmeura are un continut foarte bogat in vitamina C, vitamina K, acid folic, vitaminele B1, B2 si vitamina E.
Dintre minerale, zmeura contine cantitati importante de mangan,
magneziu, cupru si potasiu. Fructele de zmeura contin si calciu, zinc,
fosfor, toate in forme usor asimilabile.
Zmeura- beneficii pentru sanatate
1 Antioxidanti si substante anti-inflamatorii
Consumand
zmeura, aducem in organism o paleta larga de antioxidanti si compusi
antiinflamatori care intaresc imunitatea, redau vitalitatea organismului
si incetinesc procesele de imbatranire.
Diversitatea antioxidantilor din zmeura este remarcabila si unica printre fructe:
• Antocianine: cianidine, pelargonidine, delphinidine, malvidine
• Flavonoli: quercetina, kaempferol
• Flavanoli: catehine, epicatehine
• Taninuri: elagitanin, galotanin, proantocianidine
• Acizi hidroxibenzoici: acid elagic, acid vanilic, acid gallic, acid clorogenic
• Acizi hidroxicinamici: acid cafeic, acid cumaric, acid ferulic
• Resveratrol
Acesti
antioxidanti au efect anticancerigen si protector impotriva bolilor
cronice si degenerative, dintre care amintim: obezitatea, diabetul
zaharat, hipertensiunea, ateroscleroza, afectiuni ale sistemului
osteoarticular si nervos.
Acidul elagic este un antiinflamator
remarcabil, care s-a demonstrat ca inhiba ciclooxigenaza-2, precum
medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene selective.
2 Obezitate si diabet zaharat
Zmeura
contine un fitonutrient denumit de cercetatori “rheosmina”, renumit
pentru efectele benefice in bolile metabolice. Rheosmina creste
metabolismul celulelor adipoase, prin cresterea activitatii enzimatice
si a consumului de oxigen, la acest nivel. Acest fapt duce la eliminarea
si utilizarea depozitelor de grasime.
Raspberries, close-up @Shutterstock.com
De asemenea, rheosmina scade activitatea lipazei pancreatice, ducand la scaderea absorbtiei digestive a grasimilor.
Un
alt compus continut de zmeura, tilirosida, activeaza un hormon care
regleaza metabolismul tesutului adipos, denumit adiponectina.
S-a
observat ca adiponectina este insuficienta sau inactiva la persoanele cu
diabet zaharat. Acest deficit duce la cresterea rezistentei celulelor
adipoase la insulina, ceea ce stimuleaza excesiv functia pancreatica,
pentru a produce cantitati crescute de insulina.
Anumiti fitonutrienti din zmeura blocheaza o enzima digestiva denumita alfa-glicozidaza, care ajuta la cresterea glicemiei.
Consumul
de zmeura si ceaiul de frunze de zmeur se recomanda in cazul
persoanelor cu diabet zaharat, deoarece ajuta la scaderea si
echilibrarea glicemiei.
3 Proprietati anticancerigene
Multumita
bogatiei de antioxidanti cu care este “inzestrata”, zmeura este unul
din cele mai sanatoase alimente, cu virtuti anticancerigene remarcabile.
Se
cunoaste faptul ca “stresul oxidativ” la care sunt supuse celulele
noastre datorita radicalilor liberi proveniti din “arderile” celulare,
dar si din alimente, poluare, obiceiuri nocive precum fumat, alcool-
este un factor important in dezvoltarea celulelor canceroase.
Antioxidantii “lupta” tocmai cu acesti radicali liberi, pe care ii neutralizeaza.
Studiile
desfasurate pana in prezent au aratat efectele benefice ale zmeurei in
cazul cancerului de san, de col, de colon si de prostata.
Anumiti
antioxidanti din zmeura (ellagitaninurile) au efect direct
anticancerigen, trimitand “semnale” de apoptoza (moarte celulara
programata) celulelor canceroase, prin activarea proteinei P53, care
este un factor de protectie antitumoral.
fresh raspberries@Shutterstock.com
4 Intretinerea vederii
Continutul
bogat de antioxidanti si vitamine din fructele de zmeura contribuie la
prevenirea imbatranirii retiniene, care se produce cu inaintarea in
varsta. Studii americane au aratat ca persoanele care consuma frecvent
fructe de padure au un risc cu 35% mai mic de a dezvolta degenerescenta
maculara si cataracta.
5 Constipatie
Zmeura este unul
din fructele cu cel mai mare continut in fibre vegetale (35%), care
ajuta la tratarea si preventia constipatiei.
Se recomanda o cura de 10 zile, in care se consuma dimineata si seara, pe stomacul gol, cel putin 100g de zmeura.
6 Refacerea florei intestinale
Zmeura
in amestec cu iaurtul natural reprezinta un remediu eficient pentru a
reface flora intestinala afectata de antibiotice, constipatie sau
dietele sarace in fibre.
Zmeura cu iaurt reprezinta un remediu eficient in candidozele digestive si genitale.
Se
recomanda o cura de 12 zile, timp in care se consuma dimineata, pe
stomacul gol, un amestec obtinut cu ajutorul blenderului, din 100 g
zmeura si 200 g iaurt.
7 Tulburari menstruale
Menstruatia
neregulata, dureroasa sau abundenta se vindeca prin cure cu fructe si
ceai de zmeura. Se recomanda o cura de o luna, in care se consuma 3-4
cani de ceai de zmeura/zi.
De asemenea, se pot consuma 3
lingurite/zi de pulbere de zmeura, obtinuta prin macinarea plantei
uscate (frunze si fructe). Pulberea se tine cateva minute sub limba,
dupa care se inghite cu apa.
8 Reumatism
Cura cu zmeura
(300 g/zi, timp de 12 zile) este benefica in afectiunile reumatismale,
datorita continutului bogat de substante cu rol antiinflamator si
vitaminei C.
9 Zmeura si frumusetea
Riduri
Se
mixeaza 3 linguri de zmeura cu 2 linguri de iaurt, obtinandu-se o pasta
care se aplica sub forma unei masti pe ten, timp de 15 minute.
Ten gras
Se
zdrobeste o mana de fructe de zmeura, pentru a se obtine o pasta, la
care se adauga miere si se aplica pe ten. Dupa 15-20 minute, se
indeparteaza cu apa calduta sau ceai de musetel. Aceasta masca are
efecte tonifiante si degresante deosebite, ajutand la inchiderea
porilor.
10 Ceaiul de zmeura
Se culeg varfurile tufelor
de zmeura, cu fructe si frunzulite, care se pun la uscat in locuri bine
aerisite. Dupa uscare se maruntesc si se folosesc la obtinerea unui ceai
aromat, indicat in diabet, ulcer, gastrite, raceli, afectiuni
pulmonare, cistite, tulburari menstruale, pentru intarirea corzilor
vocale.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]
<< Pagina de pornire