duminică, 13 ianuarie 2013

Armata organismului-ANTIOXIDANTII




RADICALII LIBERI

Teoria “radicalilor liberi” a fost avansată în urmă cu 50 de ani de către Denham Harman
Sunt atomi sau molecule care conţin în molecula lor un electron desperecheat
Prezintă o mare instabilitate şi agresivitate chimică, fiind foarte activi dpdv biochimic, deşi durata lor de viaţă este de câteva milionimi dintr-o secundă
Sunt capabili să reacţioneze în organismul uman cu orice structură moleculară întâlnită în cale
RL nu atacă o singură dată, ci adesea printr-o reacţie în lanţ ; au capacitatea unică de a se “reproduce” / perpetua iar şi iar, adesea devastând totul în calea lor
RL pot distruge lipidele membranare de protecţie, proteinele, ducând chiar şi la alterarea materialului genetic (ADN-ul nuclear)
Alterările produse prin RL sunt prezente / vizibile atât la suprafaţă (piele), cât şi-n profunzime (membrane celulare, material genetic)



Cei mai importanţi RL sunt : superoxidul (O2-), peroxidul (-O-O-), hidroxilul (OH-), nitritul (NO2-), nitratul (NO3-) , oxigenul singlet (O2), ozonul (O3) etc.

RL cel mai răspândit, este anionul superoxid (O2-). El este capabil să reacţioneze cu H2O2, generând extrem de puternicul ion OH-, mai puternic chiar decât O2-

Surse de RL : fumatul (o ţigară generează 1016 RL), stresul, aerul poluat cu fum, praf industrial, gaze de eşapament, radiaţiile ionizante (RUV, Rx, exploziile atomice, radiaţia cosmică), consumul crescut de alcool, stările inflamatorii, metabolismul energetic (oxidarea mitocondrială), exerciţiul fizic (cu cât e mai intens, cu atât mai mulţi RL generează !), prăjelile, fripturile, expunerile intempestive la soare, dar şi bronzarea artificială, sursele de oxigen atomic (hipocloriţii, ozonul, dicromaţii, permanganaţii, cloraţii, percloraţii), unii agenţi oxidanţi, utilizaţi în industria alimentară drept conservanţi (nitraţii, nitriţii, sulfaţii, tiosulfaţii, sulfiţii, fosfaţii, metabisulfaţii, fosfiţii, radicalii fenoxi-), medicamentele citostatice, benzpirenul, metilcolantrenul etc.



În timpul activităţii fizice intense cantitatea de RL creşte de peste 50 de ori ; ...dar tot în timpul exerciţiului fizic are loc cea mai importantă sinteză a AO endogeni
RL sunt tamponaţi eficient cât suntem tineri, dar cu trecerea anilor eficienţa sistemelor de inactivare a acestora diminuează
RL generaţi in interiorul organismului dăunează la fel, ca şi cei declanşaţi de mediul poluat, membranei celulare, dar nu numai
Când cantitatea de RL netamponaţi este mare, printr-o producţie substanţială, suntem în faţa fenomenului numit “stres oxidativ”

Analiza stresului oxidativ se poate măsura prin intermediul testului D-Room, prin care se determină nivelul plasmatic al RL (valori normale 250-300 U.CARR ; < 250 U.CARR e excelent, iar > 500 U.CARR reprezintă un pericol major pentru sănătate)



Reciproc, a fost stabilită şi o măsură a puterii anti-oxidante a unor vegetale, numită ORAC (oxigen radical absorbance capacity). Pentru a se menţine în formă un om trebuie să introducă zilnic în organism o cantitate de vegetale care să-i asigure un optim de > 5000 unităţi ORAC

RL neanihilaţi, au fost asociaţi cu o mulţime de boli, incluzând cancerul, unele afecţiuni pulmonare şi degenerative, boli cardio-vasculare, dar şi reumatice, unele boli auto-imune, cât şi cu funcţionarea defectuoasă a sistemului nervos şi imunitar, afectarea vederii, echilibrul glicemic prin “lovirea” pancreasului, calviţia androgenetică (lista cuprinde circa 50 de boli şi nu este nici pe departe încheiată !)



Cele mai sensibile organe la acţiunea RL sunt cristalinul, pancreasul, celulele nervoase şi vasele de sânge
Reciproc, organismul este dotat cu o adevărată armată formată din antioxidanţi, care au capacitatea de a inactiva RL, fiind în stare de a opri apariţia unor boli, având şi un rol important în încetinirea procesului de îmbătrânire
Fără un sistem special de rezistenţă la RL, apariţia chiar şi a unei cantităţi infime de RL, ar fi fatală, pentru că ei pur şi simplu trec de la celulă la celulă, distrugându-le stratul superficial, dar şi pe cel profund, până când toate devin incapabile de supravieţuire

____________ _________ _________ _________ _________



Antioxidanţii constituie un factor major de menţinere a sănătăţii şi un factor esenţial pentru longevitate.

Antioxidanţii (AO) sunt compuşi naturali (exogeni), sau produşi de către organism (endogeni), ce au posibilitatea de a reduce / anihila efectele toxice ale radicalilor liberi, de a neutraliza moleculele de oxigen instabile, ajutând corpul să nu-i fie distruse celulele.



AO lucrează în echipe bine sincronizate şi în permanentă interrelaţie, când unul este distrus îl reciclează imediat ceilalţi antioxidanţi.
AO sunt substanţe sacrificate pentru protejarea unor molecule de importanta biologică (ADN, enzime, membrane), ele fiind prima ţintă în calea RL (radicalilor liberi), pe care îi transformă în substanţe mai puţin nocive, iar dacă sunt în cantitate suficientă au capacitatea de a-i anihila.



Dacă predomină efectele RL şi ale fenomenelor pro-oxidante, vorbim de îmbătrânire, boală, sau moarte.
Şi invers, dacă predomină efectele şi cantitatea de AO, vorbim despre sănătate, strălucire şi tinereţe.



În special (dar nu exclusiv !), fructele şi legumele sunt considerate ca având efecte benefice AO. Pentru a avea un efect benefic asupra sănătăţii, ar trebui consumate cel puţin 500 g /zi din aceste alimente. OMS recomandă consumul a cel puţin 400 g pe zi, dintre care minim 30 g ar trebui să fie plante leguminoase, nuci şi seminţe.
(Agenţia Internaţională pentru Cercetare în Domeniul Cancerului recomandă însă consumul zilnic a 400-800 g de fructe şi legume / zi / persoană) indiferent de anotimp)



Puterea anti-oxidantă a unor uleiuri esenţiale (în unităţi ORAC / 100 ml produs)

1.078.687 - Cuişoare
379.800 - Iarba de smirnă
298.300 - Coriandru
238.400 - Fenicul
221.000 - Salvia muscat
218.600 - Muşeţel
169.000 - Cedru
160.400 - Trandafirul de damasc
159.590 - Cimbrul
158.100 - Nucşoara
153.007 - Oregano
134.300 - Roiniţa
130.900 - Măghiran
130.000 - Ylang ylang
113.200 - Ulei din lemn de trandafir
103.440 - Scorţişoara
101.000 - Muşcata trandafir, geranium, năpraznica
99.300 - Ghimbir
98.900 - Dafinul
83.000 - Eucalipt
82.400 - Chimion turcesc
79.700 - Piper negru
74.300 - Khus-khus
73.600 - Portocal dulce
69.200 - Lămâia verde Kafru
61.900 - Sânziana de grădină
55.900 - Coada şoricelului
54.000 - Busuioc
47.900 - Bradul argintiu
37.900 - Tarhon
37.300 - Menta
35.600 - Mărar
30.300 - Ţelina
26.500 - Mandarine
25.400 - Mirt
24.300 - Chiparos
18.898 - Portocală



Puterea anti-oxidantă a unor alimente (în unităţi ORAC / 100 g produs)

• 189.000 – vitamina C
• 135.000 – vitamina E
• 70.000 – cireşele Acerola
• 26.000 – pudra de cacao neprelucrată
• 25.300 – fructul de lyci
• 13.120 – ciocolata neagră
• 6.740 – ciocolata cu lapte
• 5770 – prune uscate
• 5216 – 1 pahar de must de struguri negri
• 3307 – rodie
• 2830 – strugurii negri
• 2400 – afine
• 2036 – mure
• 1939 – usturoi
• 1770 – varză
• 1750 – coarne
• 1540 – fragi
• 1506 – noni
• 1274 – 1 pahar suc de grape-fruit roşu
• 1260 – spanac
• 1220 – zmeură
• 1150 – bostan galben
• 1142 – 1 pahar suc de portocală
• 980 – varză de Bruxelles
• 949 – prune negre
• 930 – salata alfalfa
• 909 – spanac fiert
• 890 – broccoli
• 840 – rădăcină de sfeclă
• 782 – avocado
• 750 – portocala
• 739 – struguri roşii
• 710 – piper roşu
• 670 – cireşe
• 610 – kiwi
• 503 – fasole
• 495 – grape-fruit roşu
• 460 – struguri albi
• 450 – ceapa
• 400 – boabele de porumb
• 390 – vinetele
• 385 – conopida
• 375 – mazărea congelată
• 300 – cartofii
• 295 – napii
• 265 – salata
• 250 – pepenele galben
• 210 – banana
• 207 – măr
• 205 – tofu de soia
• 200 – morcov
• 200 – fasolea urcătoare
• 195 – tomatele
• 176 - zucchini
• 175 – piersică
• 170 – caisă
• 110 - pară
• 100 – pepene roşu
• 75 – ţelină
• 60 – castravete




Reţineţi culorile din STEAGUL GERMANIEI atunci când doriţi să vă alimentaţi sănătos.




RESVERATROLUL – miraculosul colorant negru



Este cel mai puternic anti-oxidant natural cunoscut





Există într-o cantitate de 50-100 mg / g pieliţă de strugure, mai mult decât dublul oricărei alte surse identificate



Se găseşte în general în fructele de culoare violet -neagră (dar nu numai) :

- sucul de struguri negri
- sâmburii de struguri
- Dude
- Mure
- Coacăze
- Prune
- Afine
- Dar şi în varza de Bruxelles (care poate fi consumată şi fiartă)
- Fragi
- alune



Funcţii :

• Are un efect direct de distrugere tumorală, acţionând împotriva oricărui tip de localizare tumorală, dar şi asupra celor hormono-dependente (sân, ovar, testicul, ficat, stomac)
• Blochează formarea de vase de sânge în jurul tumorii, dar şi metastazarea celulelor maligne
• Conferă o protecţie deosebită materialului genetic nuclear (ADN), ferindu-l de mutaţii
• Are un potenţial anti-oxidant de 50 de ori superior vitaminelor C şi E la un loc
• Este de 10-20 de ori mai puternic decât vitamina E în protecţia anti-oxidativă a LDL-colesterolului
• Scade nivelul sangvin al colesterolului total şi al trigliceridelor
• Este un vasodilatator arterial
• Se opune expansiunii fibroase a cicatricei post-infarct miocardic
• Încă din 1985 se ştie că are capacitatea de a inhiba agregarea plachetară indusă de trombină şi ADP (Kimura) => efect anti-trombotic
• Are efecte anti-SIDA, antivirale (virusurile hepatitice, dar nu numai !), antialergice (inhibând eliberarea Histaminei), antibacteriene şi antiinflamatoare
• Măreşte elasticitatea articulaţiilor, stimulând sinteza fibrelor de colagen (astfel având şi un rol cosmetic)
• Preîntâmpină ridarea şi îmbătrânirea pielii, menţinându-i elasticitatea şi tinereţea
• Efect protectiv faţă de boala Alzheimer prin blocarea proteinei NF-Kb, împiedicând astfel microglia să distrugă neuronii
• Există studii încurajatoare referitoare la potenţialul terapeutic al său în ceea ce priveşte şi alte boli neuro-degenerative
• Resveratrolul poate reduce dezvoltarea melanomului malign, poate distruge cancerul de sân şi poate micşora nivelul colesterolului total sangvin
• Creşte durata de viaţă şi potenţialul reproductiv la animalele de experienţă pe care a fost testat (15-30%)
• Se comportă şi ca un fito-estrogen (vezi soia)
• Previne şi combate eficient osteoporoza


LICOPENUL – uimitorul colorant roşu
(Alte denumiri : licopena, licopina)



Este cel mai important reprezentant al familiei carotenoizilor
Este singurul anti-oxidant a cărui cantitate sporeşte de circa 4-6 ori prin fierbere - bulionul / pasta de roşii de ex.



Licopen întâlnim în aproape orice aliment de culoare roşie :

- tomate
- căpşuni
- grape-fruit roşu
- ardei iute şi capia
- Gogoşari
- Guava
- Papaya
- ulei de cătină
- dar şi-n struguri



Cea mai mare cantitate de licopen se găseşte în tomate (300-400 mg/kg) ; pentru calităţile cromatice, gustative şi medicinale ale tomatelor, italienii le-au denumit „pomo d’oro“ (măr de aur), iar germanii „paradiesapfel“ (măr al paradisului)



Datorită înapoierii culturale, cât şi a conservatorismului prost înţeles şi aplicat, tomatele au fost introduse şi cultivate la noi în ţară pe scară largă abia în urmă cu un secol !!!



Uleiul de măsline amplifică substanţial absorbţia licopenului ; prezintă biodisponibilitate şi efect antioxidant scăzut în medii apoase, în timp ce mediile lipidice îl fac puternic reactiv şi biodisponibil



Funcţii :

• Licopenul modifică profilul acizilor graşi din plasma umană
• La concentraţii relativ scăzute de licopen, acesta are efecte antioxidante în protecţia celulelor, a membranelor celulare şi ADN
• Are o capacitate anti-oxidantă de 10 ori mai puternică comparativ cu vitamina E
• Este o substanţă cu efecte anti-tumorale marcate în general, şi specific în cancerul de prostată, sân, vezică urinară, pancreas, cervical, ovarian, uterin, intestinal, plămâni, piele
• Unii cercetători merg până acolo încât afirmă că forţa licopenului este aşa de mare încât ajunge o singură roşie de dimensiuni medii consumată zilnic, pentru a ne da o protecţie sigură şi totală anti-tumorală pentru tot restul vieţii
• Reduce semnificativ riscul aterosclerozei (incidenta infarctului miocardic scade cu 20-50% la persoanele ce consumă frecvent fructe şi legume bogate în licopen) şi procesele de îmbătrânire celulară
• Alături de vitaminele C şi E, previne degenerescenţ a maculară a retinei şi diminuează riscul de cataractă cu 50%
• În consumul de licopen se pun speranţe mari pentru prevenirea bolilor neoplazice, degenerative şi a maladiei Alzheimer




b-CAROTENUL, sau minunea de culoare galbenă

b-carotenul aparţine familiei carotenoidelor
(apocarotenalul şi nu b-carotenul este responsabil de colorarea în galben-portocaliu a alimentelor care-i conţin !)



A fost asociat decenii întregi cu vitamina A deoarece în organism este transformat rapid în aceasta. Deşi este o coincidenţă de denumire, nu cred că este greşit ca această vitamină să se bucure de o consideraţie deosebită din partea noastră, ca fiind vitamina…A !



Astfel s-a purces la utilizarea b-carotenului ca supliment, iar astăzi este de departe cea mai cunoscută şi cea mai cercetată carotenoidă, dar toate suplimentele studiate nu au avut acţiunea b-carotenului, dpdv teoretic



Este posibil ca, indiferent de conţinutul suplimentelor, acestea să interacţioneze cu absorbţia b-carotenului natural şi cu carotenoidele conţinute în dietă. Este de asemenea posibil ca, în loc de a avea loc un efect antioxidant, să existe unul pro-oxidant.



Vitamina A luată constant perioade îndelungate la doze mari prezintă riscuri notabile, însă precursorul său, b-carotenul se pare că nu prezintă nici un risc, chiar la doze mamut (x 100 doza zilnică) ; majoritatea fructelor şi legumelor conţin cantităţi mult mai mari de b-caroten decât de vitamină A
Carotenoizii au efecte identice cu ale vitaminei A, dar riscul dezvoltării unei intoxicaţii este aproape nul la doze enorme

Necesar : 5000-8000 UI = 2-3 mg/zi (un morcov mediu conţine ceva mai mult de 10.000 UI)



Funcţii :

• Antiinfecţioasă
• Substanţă anti-oxidantă redutabilă
• Atenuează mult simptomele şi efectele secundare ale curelor citostatice şi / sau radioterapice
• Reglementează somnul şi tensiunea arterială
• Creşte numărul şi stimulează activitatea limfocitelor T „ajutătoare” (LTh)
• Frenator folicular în sindromul premenstrual
• Stimulează şi creşte sinteza progesteronului
• Ajută la formarea smalţului dentar
• Utilă în tratamentul retinitei pigmentare
• Asigură vederea normală (participă la sinteza rodopsinei, pigment fotosensibil din ochi) şi protecţia epiteliilor. Determină inducţia, diferenţierea şi creşterea ţesuturilor epiteliale, le menţine integritatea şi previne keratinizarea
• Rol important în reproducere
• Stabilizează membranele celulare
• Stimulează ARN-ul mesager, cât şi sinteza unor proteine şi glicoproteine
• Determină secreţia lizozimului salivar
• Stimulează creşterea osoasă şi dentară
• Este un antagonist tiroidian
• Protector împotriva radiaţiilor de orice fel
• Împreună cu vitamina C, reduce mult secreţia de mucus bronşic la astmatici şi la bronşiticii cronici (BPCO)
• I s-a demonstrat eficienţa şi-n SIDA, studiile fiind încă în curs
• Utilă în tratamentul calviţiei androgenice, a ridurilor şi a acneei juvenile
• Îmbunătăţeşte toleranţa corpului la grefe
• Scade riscul dezvoltării unor boli cardio-vasculare la persoanele care asociază şi un stil de viaţă sănătos ; reduce semnificativ frecvenţa infarctului miocardic, iar recuperarea post-infarct este de mai scurtă durată, iar riscul recidivelor este mai mic. Acelaşi efect îl prezintă şi Coenzima Q10
• Este vitamina longevităţii întârziind mult apariţia senilităţii
• Protejează ADN-ul celular de acţiunea nocivă a toxinelor



Surse (mg / 100 g produs) :

- lucernă (4,818)
- morcov (3-9)
- migdale (5-6)
- salată (4-8)
- măceşe (5)
- alune (4,4)
- arahide (3,6)
- spanac (2,5)
- varză (2)
- sfeclă roşie (1,78)
- mango (1,454)
- papaya (1,25)
- Pătrunjel
- nucă (1,2)
- pepene galben (1,03)
- caisă (0,606)
- măsline (0,2)
- tomate (0,133)



Altele:

ulei de cătină
- germeni de grâu
- Leguminoase
- Rădăcinoase
- Citrice
- Prune
- Usturoi
- Ceapă
- fasole verde şi tot ce-i verde
- Zmeură
- Pere
- Mere
- Smochine
- Creson
- Mazăre
- Bostan
- Dude
- Gutui
- Avocado
- Castane
- Cireşe
- Banane
- Nap
- Castravete
- Ananas
- Coacăze
- Mei
- Ovăz
- Orez
- Păpădie
- Struguri
- Ţelină
- aloe...

Diareea cronică, medicaţia de scădere a colesterolului, uleiul mineral, contraceptivele orale, alcoolul, fumatul, stresul, sarcina şi alăptarea, hepatitele şi ciroza hepatică generează deficite semnificative de vitamină A



LUTEINA

Este un alt membru al familiei carotinoizilor (“lutheus” = galben)

Surse de luteină :

- loboda
- salata
- Spanacul
- dovleacul galben
- Rebarbarum
- Praz
- Mazăre
- vegetale verzi şi orice fruct sau legumă care are culori intense



Funcţii :

• Se fixează în mod special la nivelul retinei, în special a maculei (pata galbenă) şi la nivelul cristalinului
• Cercetările privind degenerarea maculei la vârste înaintate au dovedit rolul protector important al luteinei (6 mg/zi luteină timp de 6 luni, scade incidenţa degenerării maculei cu 43%)
• Există posibilitatea prevenirii cataractei prin utilizarea de AO, dar mai ales prin luteină (scăzând la o 1/3 riscul apariţiei acesteia)
• La diabetici şi hipertensivi protecţia prin luteină este excepţională la nivelul arterelor retiniene
• Efectul antioxidant al luteinei se manifestă nu numai la nivelul aparatului vizual, dar şi la nivelul altor organe, precum şi în cadrul unor lanţuri metabolice putând fi utilizată cu rezultate bune de către toţi cei cărora li s-a recomandat consumul de AO (pentru prevenirea bolilor cardiovasculare, cancerului prostatic etc.)
• Oxidarea grăsimilor este inhibată în cea mai mare măsură de luteină, cu consecinţe deosebite în serul sangvin şi la nivelul ochiului ; scade colesterolul sangvin

Efectul luteinei este amplificat de licopen



____________ _________ _________ _________ _________

Alţi carotenoizi mai puţin cunoscuţi

Zeaxantina
Are culoarea galbenă
Surse : boabele de porumb, ardeii roşii, mango, portocale, spanac, gălbenuşul de ou (şi-n general acolo unde există şi b-carotenul)
Previne degenerescenţ a maculară a retinei alături de luteină (în special datorită capacităţii de a filtra lumina ultravioletă şi cea albastră) şi cataracta



Cantaxantina
• Are o culoare roşie intensă
• Surse : ciupercile comestibile, păstrav de mare, creveţi de buna calitate şi crustacee
• Este un colorant alimentar, cu termostabilitate ridicată şi nu este fotosensibilă
Apocarotenal
• Imprimă culoarea portocalie spre roşu a alimentelor
Surse : citrice (în special in mandarine), legume verzi (în special în spanac) şi ţesutul animal
Este o provitamină A, ca şi b-carotenul. Are jumatate din activitatea vitaminei A şi a b-carotenului



(Acidul-)b-apo- 8-carotenal
• Nuanţele de culoare obţinute de esterul acidului apocarotenal din alimente variază de la galben-lămâie până la galben-orange
• Surse : este larg răspândit în natură, în special în plante, cum ar fi citricele, legumele verzi, iarba, lucerna, dar şi-n gălbenuşul de ou
• În organismul uman este parţial convertit în vitamina A prin oxidare, contribuind la furnizarea de vitamina A



Picnogenolii

• “Picnogenolii” este o denumire generică mai corectă decât “picnogenolul”, deoarece defineşte un grup de substanţe înrudite (şi nu una singură), cu efecte sinergice, înmănunchiate
• Aparţin familiei chimice a polifenolilor, clasei flavonoidelor. Este un complex de substanţe (proantocianine) , printre care se menţionează : acidul cafeic, ferulic, fenolic, catechina, epicatechina etc.
• Surse : seminţele de struguri, extractul de pin maritim, scoarţa de salcie, aloe vera, ceai verde, viţa nobilă, unele fructe şi verdeţuri
• Picnogenolii au demonstrat o putere de peste 30 de ori superioară vitaminelor A, C şi E la un loc în combaterea radicalilor liberi, în menţinerea integrităţii membranelor celulare, a ADN-ului, împiedicând peroxidarea lipidică
• Au efect antioxidant excepţional faţă de ionul superoxid, inhibând şi enzima generatoare a acestui RL (xantin-oxidaza)
• Picnogenolii împreună cu vitaminele A,C şi E conduc la o puternică acţiune antioxidantă
• Contribuie la reglarea tonusului muscular al arterelor, combătând vaso-spasmul
• Participă la sinteza lichidului biliar şi la eliminarea bilei din vezica biliară (efect coleretic-colecisto kinetic)
• Reduc formarea nitrozaminelor
• Efect hepatoprotector în caz de intoxicaţie prin expunere la substanţe toxice (solvenţi organici)
• Inhibă formarea leucotrienelor, care sunt printre mediatorii cei mai importanţi ai reacţiilor alergice, astmului bronşic şi ai inflamaţiilor acute
• Întăresc peretele capilar, menţinându-i supleţea (elasticitatea) şi integritatea
• Posedă o activitate anti-mutagenă, de protejare a materialului genetic, dar şi anti-tumorală directă
• Imunostimulator de excepţie
• Efectele sale benefice au fost studiate în bolile degenerative cardio-vasculare, fragilitatea capilară, insuficienţa venoasă periferică
• Nu prezintă efecte adverse pe termen lung, fiind lipsit de toxicitate
• Protejează împotriva căderii părului
• Previne şi combate retinopatia (microangiopatia retiniană) diabetică şi non-diabetică
• Acţiune antienzimatică (în vitro) împotriva : elastazei, hialuronidazei, colagenazei, a1-antitripsinei, xantinoxidazei, b-glucuronidazei



Acidul ascorbic (vitamina C)

• Vitamină hidrosolubilă, cea mai termolabilă şi fotosensibilă dintre toate vitaminele
• Nu poate fi sintetizată de organismul uman şi nici de cel al cobaiului
• Surse : măceşe, coacăze negre, kiwi, frunzele de pătrunjel, hrean, măcriş, tarhon, mărar şi varză, citrice, căpşune...
• Substanţă anti-oxidantă extrem de puternică, cu moleculă mică
• Prima vitamină în lupta anti-bacteriană şi anti-virală, a-II-a vitamină în lupta anti-cancer
• Întăreşte peretele vascular
• Fixator de Calciu mai puternic decât vitaminele D
• Scade colesterolul total şi creşte HDL-C
• Previne şi distruge placa de aterom (la peste 300 mg/zi în prezenţa unui CT<160 mg%)
• Previne cataracta, îi opreşte evoluţia şi chiar determină regresia ei
• Creşte longevitatea şi scade numărul deceselor de orice cauză
• Indispensabilă pentru absorbţia Fierului
• Măreşte rezistenţa organismului la efort
• Cresc performanţele intelectuale şi indicele IQ (alături de vitamina B1)
• Asigură integritatea tegumentelor şi mucoaselor
• Fortifică musculatura şi ţesutul conjunctiv
• Stimulează eliminarea Pb din oase
• Participă la sinteza colagenului
• Rol desensibilizant (anti-alergic)
• Grăbeşte vindecarea hepatitelor acute şi opreşte evoluţia celor cronice spre ciroză sau cancer hepatic



Complexul vitaminic E

• Nu este vorba de o singură substanţă, ci de... (cel puţin) 8 : (a- , b- , g- , d-) tocoferol şi (a- , b- , g- ,d--)tocotrienol + bioflavonoide
• Surse (mg la 100 g / ml produs) : ulei de germeni de grâu (150-500), ulei de floarea soarelui (50), migdale (25,8), ulei de măsline, soia (13,2), nuci (12,3), germenii de grâu, măsline (8), zmeura (4,5), salata (4), ardei (3,1), avocado (3), spanac (1,7), piersici (0,6), uleiul de cătină, creson, polen, pătrunjel, aloe vera, mazăre, ridiche neagră, seminţele de in, bostan şi de floarea soarelui, roşii, alune, arahide, drojdii
• Necesar : 20-30 mg / zi (eficienţa sa însă va creşte exponenţial la doze de >100 mg/zi)
• Observaţie : orice aliment care conţine vitamina E, va conţine automat şi vitamina D şi F !
• Clorul, pastilele cu fier anorganic şi anticoncepţionalele orale necesită cantităţi mari de vitamină E, deoarece o inactivează ; medicaţia hipocolesterolemian tă, uleiul mineral (folosit ca laxativ), fumatul, sarcina şi alăptarea, pancreatitele, hepatitele, boala Crohn etc. se însoţesc de deficite ale vitaminei E !
• Este un anti-oxidant excepţional, “ocrotind” de oxidare acizii graşi nesaturaţi, vitaminele A şi C din lumenul intestinal, dar şi membranele celulare. Ne protejează şi de efectele oxidante remarcabile ale ozonului, smogului, de radiaţii şi de efectele nocive ale chimioterapiei (alături de vitamina A)
• Protejează vitamina A de oxidare şi globulele roşii de factorii hemolitici
• Potenţează funcţiile vitaminei C (evident în cataractă)
• Grăbeşte vindecarea arsurilor şi a rănilor
• Are calităţi diuretice şi hipotensoare
• Diminuă frecvenţa crizelor epileptice la copii ; se pare că ar fi utilă şi în tratamentul bolii Parkinson
• Vitamină anti-tumorală redutabilă în general, dar şi specifică pentru cancerele prostatic, col uterin, sân şi pulmonar
• Intervine în metabolismul şi-n sinteza acizilor nucleici şi a proteinelor
• Măreşte capacitatea funcţională a muşchilor, ameliorând circulaţia capilară şi utilizând optim oxigenul la acest nivel. Este implicată şi în producerea de energie la nivel celular
• Asigură buna funcţionare a aparatului reproducător şi este esenţială pentru sistemul nervos central
• Reduce problemele legate de ciclul menstrual (tratând eficient sindromul premenstrual) şi de menopauză
• Intervine şi-n eritropoeza (formarea globulelor roşii ale sângelui) fiziologică şi protejează eritrocitele împotriva distrugerii (hemoliză)
• Are şi proprietăţi anti-coagulante, inhibând agregarea plachetară
• Funcţiile acestei vitamine sunt potenţate în mare măsură de prezenţa Seleniului şi asta preponderent în cancer
• Alături de Seleniu grăbeşte liza pigmentului de uzură neuronal - lipofuscina
• Creşte producţia de interleukină 2, la rându-i stimulatoare a producţiei de limfocite T
• Scade VLDL şi LDL-C (pe acesta din urmă în special în prezenţa vitaminei A), crescând în schimb HDL-C. Împiedică oxidarea LDL-C
• Aportul corespunzător de vitamină E reduce semnificativ frecvenţa şi amplitudinea crizelor de angină pectorală



Acizii graşi w 3

Surse : ulei de in, soia, nucă, spirulină, uleiul unor peşti marini (somon, hering...)
Sursele de origine vegetală conţin doar reprezentantul inferior al clasei (ALA), în vreme ce uleiurile de peşte conţin toţi reprezentanţii (ALA, EPA şi DHA), alături de cantităţi importante de colesterol



• Scad Colesterolul Total sangvin şi LDL-C cu densitate mică (care este extrem de aterogen !)
• Au un efect anti-trombotic
• Produc o creştere uşoară a HDL-C
• Scad fibrinogenul şi agregarea plachetară şi cresc timpul de sângerare
• Reduc întinderea zonei de necroză cardiacă post-infarct recent
• DHA este esenţial pentru dezvoltarea sistemului nervos, a retinei şi a sistemului imunitar al copilului
• DHA şi ALA sunt constituenţi importanţi ai membranei neuronale şi a vaselor de sânge din creier. În stările asociate cu deficitul lor, se întâlneşte o încetinire a creşterii staturo-ponderale, leziuni ale pielii, degenerescenţă a organelor interne, o funcţie vizuală anormală şi chiar neuropatie periferică
• Întârzie şi reduce apariţia simptomelor senilităţii prin blocarea generării de radicali liberi de natură lipidică
• Acţiune anti-mutagenă şi de protejare a materialului genetic
• Efect antiinflamator mediu
• Reduc simptomele şi blochează acţiunea citokinelor (TNFa, PAF, IL1-8 etc.)
• Modulatori deosebit de puternici ai răspunsului imun
• Efecte importante în bolile auto-imune, infecţii virale şi / sau bacteriene, cancer, SIDA
• Au capacitatea de a distruge vasele care alimentează cu sânge tumora
• Previn apariţia preeclamsiei şi a eclamsiei gravidice. Previn apariţia depresiei de post-partum. Efect antidepresiv general
• Prezintă efecte benefice şi-n sindromul Raynaud, după o utilizare îndelungată
• Un raport w 3 / w 6 > 1/3 provoacă vasodilataţie arteriolară şi prevenind o eventuală HTA
• În bolile glomerulare renale, aportul de AG w 3 a redus pierderile de proteinuria
• Vindecă ulcerul gastric şi duodenal ; efecte excelente au fost raportate şi-n terapia colonului iritabil
• Regularizează ciclul menstrual, diminuă frecvenţa şi intensitatea durerilor menstruale
• Sunt substanţe anti-alergice, reducând frecvenţa şi intensitatea crizelor de astm bronşic
• Au efect hipoglicemiant (util şi la diabetici), transformând glucoza sangvină în glicogen de depozit ; reduc rezistenţa la insulină
• Previn şi combat eficient migrenele
• Rol calmant şi de mărire a rezistenţei sistemului nervos la stres. Somnul se instalează mai repede la cei care au în alimentaţie surse bogate de AG w 3, iar frecvenţa insomniilor scade semnificativ
• Stimulează sinteza colagenului din piele



Acizii graşi w 6

• Surse : uleiurile de floarea soarelui, porumb, soia, germeni de grâu, dovleac, rapiţă, susan
• Extrem de sensibili la lumină, aer şi termic (prăjire), în prezenţa cărora putând suferi procese de izomerizare cis-trans (devenind din anti-aterogene, pro-aterogene) , cât şi oxidări multiple la dublele legături, devenind din anti-oxidante, pro-oxidante
• Reprezentanţi : acidul arahidonic, acidul g-linolenic şi acidul linoleic
• Indispensabili pentru producerea de energie, pentru transferul oxigenului din aer până la nivelul hemoglobinei
• Precursori ai prostaglandinelor
• Anti-aterosclerotic e “per se”
• Acidul linoleic pare să regleze acţiunea hormonilor androgeni asupra celulelor interesategamma linolenico ; tot el este un potent inhibitor al enzimei 5-a-reductaza
• Asigură buna funcţionare a sistemului nervos central, intrând în structura membranelor neuronale
• Ameliorează simptomele ulcerului gastric şi duodenal
• Menţin tonicitatea şi troficitatea pielii
• Carenţa acestor acizi determină astenie, piele uscată, deficit imunitar, retard al creşterii şi sterilitate
• Totuşi un raport w6 / w3 > 1 are efecte pro-inflamatorii (raportul optim < 1)



Coenzima Q10

• Este un anti-oxidant exo-, dar şi endogen
• Surse : frunzele de tutun, uleiul de cătină, uleiul de soia, alune, varză, conopidă, broccoli, spanac, ton, sardină, germenii de grâu, orez integral, uleiurile vegetale, inimă şi muşchi de vită
• Exerciţiul fizic, vitamina E şi Seleniul îi stimulează sinteza
• Necesar : (se presupune că ar fi în jurul valorii de) 30-90 mg/zi (1 mg pentru fiecare an vârstă / zi)
• Se concentrează în organele cu metabolism intens (creier, miocard, ficat...)
• Cei care au o dietă vegan, aduc mai multă ubiquinonă prin alimentaţie decât omnivorii
• Normo- şi subponderalii prezintă concentraţii mai ridicate de CoQ10 comparativ cu cei care au supragreutate



Sinteza ubiquinonei se reduce odată cu vârsta
Catalizator în procesul de formare a energiei celulare, răspunzătoare de 95% din energia ce se formează în corp ; menţine integritatea membranelor mitocondriale
Previne oxidarea LDL-C şi scade riscul aterosclerotic
Adjuvant extrem de util în tratamentul insuficienţei cardiace şi al cardiopatiei ischemice. Determină rărirea frecvenţei atacurilor anginoase cu 45-50%, mărind capacitatea de efort a pacienţilor cardiaci. Reduce hipertrofia miocardică şi-i satisface necesarul energetic. Creşte fluxul sangvin coronarian, îmbunătăţeşte metabolismul şi asigură furnizarea de energie pentru miocard, coboară TA
Determină producerea de anticorpi şi creşte concentraţia plasmatică a imunoglobulinelor G



• Boala Parkinson prezintă concentraţii mici de ubiquinonă în creier, iar în SIDA există concentraţii plasmatice extrem de reduse ; pacienţii HIV pozitivi, vor rămâne asimptomatici dacă au o concentraţie optimă a CoQ10 în sânge
• Utilă în distrofia musculară progresivă, ameliorând în bună măsură simptomatologia
• Anti-oxidant puternic, imuno-stimulator (sporind numărul de limfocite TK) ; substanţă cu proprietăţi anti-tumorale (absorbind radicalii liberi), anti-SIDA şi antileucemică
• Îmbunătăţeşte funcţia cerebrală şi creşte capacitatea de memorizare
• Diminuă depozitele de grăsime
• Măreşte rezistenţa musculară la efort
• Grăbeşte vindecarea plăgilor, menţine supleţea, elasticitatea şi tinereţea tegumentelor
• Capabilă să vindece ulcerul gastroduodenal
• Adjuvant important, util şi extrem de eficace în refacerea ficatului (hepatite A, B, C etc., acute sau cronice)
• Utilă în tratamentul schizofreniei, a bolii Alzheimer şi a sclerozei multiple
• Întârzie procesele de îmbătrânire şi se opune celor degenerative
• Medicaţia statinică, prin inhibarea enzimei HMG-CoA reductazei, determină o diminuare a producţiei de CoQ10 , iar medicaţia b-blocantă inhibă enzimele activate de către CoQ10 şi produce o scădere a concentraţiei sale



Bioflavonoidele

Sunt cunoscute mai ales ca vitamina C2, P, sau flavone
Au fost descoperite de către omul de ştiinţă maghiar Albert Szent-Gyorgyi, descoperitorul vitaminei C, care a observat că bioflavonoidele au un efect sinergic cu vitamina C, având o mare importanţă în întărirea peretelui capilar



• Se găsesc în multe fructe (coaja de măr şi pară, pieliţa internă a citricelor, fructele care au culori intense) şi verdeţuri
• Bioflavonoidele diferă de la fruct la fruct, de la frunză la frunză, atât ca tip, cât şi ca şi cantitate şi putere antioxidantă
• Cele mai cunoscute bioflavonoide sunt quercetina, rutina, hesperidina, naringina, baicalina şi picnogenolul
• Substanţe potenţatoare de efect pentru minerale şi vitamine (mărind efectul acestora de 20-200 de ori)
• Cresc rezistenţa capilarelor, reglându-le permeabilitatea ; se opun formării de varice şi hemoroizi
• Efect antianginos şi tonicardiac ; anti-aterosclerotic e de primă mână şi anti-trombotice
• Sunt esenţiale pentru protecţia în calea oxidării vitaminei C
• Au activitate majoră antivirală şi anticancerigenă
• Efect antiinflamator moderat şi desensibilizant (maladii alergice şi astm bronşic) ; reduc cantitatea de Histamină din sânge
• Acţiune marcată împotriva virusurilor poliomielitei, hepatitelor A şi B, influenţei şi HIV
• Tonice-trofice şi regeneratoare hepatice
• In vitro quercetina şi picnogenolul inhibă complet replicarea virusului HIV
• Reduc problemele legate de ciclul menstrual (dureri, durata sângerării, neregularităţi etc.) ; au şi efect anti-abortiv
• Tulburările de natură aterosclerotică ale vaselor urechii interne de care suferă diabeticii, par să răspundă tratamentului combinat vitamină C + bioflavonoide
• Administrate împreună prezintă efecte benefice în tratamentul distrofiei musculare şi al depresiei cronice
• Studii legate de administrarea lor concomitentă, cu rezultate benefice sunt în curs, în tratamentul schizofreniei
• Bioflavonoidele din afine sunt eficace în tulburările de vedere, putând ameliora vederea crepusculară, reducând fenomenele de neacomodare la întuneric ; se opun degenerărilor retiniene de origine hipertensivă, diabetică şi miopiei evolutive
• Rănile se vindecă mai repede şi fără cicatrici
• Preîntâmpină ridarea şi îmbătrânirea pielii, menţinându-i elasticitatea şi tinereţea
• Carenţa de bioflavonoide este asemănătoare cu carenţa de vitamină C : pierderi de sânge, fragilitate cap


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire