miercuri, 16 mai 2012

Despre o nutritie corecta

S-a discutam  despre “ posibilitatea de a fi vegetarian”- adica efortul de a reduce suferinta si educatie alimentara- depinde de decizia libera a individului.
Exista 8 nutrienti pentru sanatate:
o Proteine
o Lipide
o Glucide
o Vitamine
o Minerale
o Enzime
o Apa
o Si fibre
Exista 8 factori de imbolnavire:
o Proteina de origine animala
o Lipide saturate
o Vitamine artificial
o Minerale sintetice
o Enzime sintetizate
o Apa colorata artificial
o Lipsa fibrelor sau insuficienta lor.
ALIMENTATIA INFLUENTEAZA CEL MAI MULT SANATATEA OAMENILOR                            Este bine  sa pregatim alimentele cat mai simplu. Cerealele, fructele, zarzavatul, si nucile trebuie sa fie cat mai naturale si cat mai proaspete.
CE ESTE HRANA?
Orice substanta care atunci cand intra in organism este asimilata si absorbita in sange.
HRANA:
o Furnizeaza caldura corpului
o Furnizeaza corpului energie
o Construieste celule sau le reface pe cele distruse fara sa produca vatamare
Alimente necesare pentru:
o Caldura si energie - este asigurata de hidratii de carbon
o Construire si refacere - este asigurata de grasimi naturale si proteine naturale
o Reglementarea proceselor din organism - este asigurata de vitamine, minerale, apa, enzime si fibra             Sa  facem  o  incursiune in intregul proces de digestive. punctand toti factorii care contribuie la acest proces.
Oamenii se comporta abuziv fata de sistemul digestiv acest aspect constituie o problema grava care favorizeaza bolile digestive si nu numai.
Cavitatea bucala - alimentele o data introduse in cavitatea bucala este recomandat sa fie mestecate de 40 de ori. Deoarece fiind zdrobite mai bine, ajutam stomacul sa le digere mai usor. Savurati hrana!
Stomacul- are un rol important in procesul de digestie. Are trei functii pricipale.
o Descompunerea hranei
o Secretarea acidului gastric
o Prelucrarea hranei
Stomacul functioneaza corespunzator doar atunci cand i se ofera hrana potrivita si timpul suficient pentru prelucrarea hranei. Timpul recomandat de repaus intre mese este de 4-5 h, in care sa nu fie consumate alte alimente, decat apa, acorda timp de odihna inainte ca noua masa sa fie servita.. Aceasta recomandare este facuta pentru persoanele care doresc o digestive buna, fara balonari, arsuri si alte provocari.
APA
55-60% apa- in corpul unui barbat
50-55% apa- in corpul unui femei
Cea mai mare cantitate de apa este in creier. Organismul nostru este 60% - 70% apa, un adult are aproximativ 40L de apa in organism. Este importanta consumarea a minim 2L de apa zilnic. Fara consum de apa necesar zilnic, este ca si cum am purta ciorapi sau chiloti fara sa ii schimbam deloc. Organismul are nevoie sa recircule apa din el, sa o schimbe cu una proaspata.
Anatomia si fiziologia sangelui
Circulatia mica a sangelui - de la inima la plamani si se intoarce.
Circulatia mare a sangelui - de la inima pana la cele mai idepartate cellule si organe, apoi se intoarce
Sangele are in el viata.
Ce transporta sangele?
o Oxigen
o Dioxid de carbon
o Caldura
o Minerale
o Vitamine
o Produsi de excretie
o Bacterii si virusi
Cand slabeste sistemul imunitar?
o In conditii de stres
o In lipsa somnului
o Lipsa de miscare
o Alimentatie nevitaminizata
o Lipsa confortului psihic
o Zaharul
o E-urile
o Antibioticele
o Lipsa vitaminei C
In caz de infectii, rani corporale trebuie marit aportul de vitamina c
COLESTEROLUL
Colesterolul in serul sanguin. Sunt doua tipuri de colesterol
o Colesterol LDL- colesteroln daunator
o Colesterol HDL – colesterol bun
Daca nivelul de colesterol este mare pentru o mare peroada de timp atunci se formeaza Ateromul- placa de colesterol. Daca persoana care are astfel de probleme sta intr-un mediu poluat sau unde se fumeaza, sau aceea persoana fumeaza, atunci aceste reziduri(colesterolul) de pe peretii vaselor de sange se solidifica si aproape ca nu mai pot fii eliminate. Unele dintre vasele de sange se blocheaza din cauza colesterolului, nu mai poate circula sangele si provoaca aparitia Aterosclerozei duce foarte des la infarct miocardic, atac vascular.
Surse mari de colesterol- oua, lactate, hamburgheri, carnea.
Sfaturi pentru scaderea colesterolului: Fulgi de ovaz, psilium, avocado (ajuta mult la eliminarea colesterolului) si multa miscare ( minimum 5 km pe zi).
RETETE
Reteta muguri de pin- intr-un borcan se pun muguri de pin (sa aibe maxim 5 cm mugurii) apoi se toarna miere pana deasupra mugurilor, se inchide borcanul si se tine 3 luni inchis apoi se poate consuma. Se pastreaza si peste iarna. Este delicios
Salata de urzici crude – intrebarea este se pot consuma urzicile crude, nu inteapa? Da se pot consuma si sunt foarte bune. Este recomandat sa se consume urzicile cand au o dimensiune de 5-7 cm, taiate marunt cu suc de rosii peste ele cu verdeturi sau cu suc de lamaie.
Unt vegetarian 200ml de apa rece se pune intr-un vas si se adauga 2 linguri de faina de soia (atentie, cu soia din comert nu iasa untul foarte solid, pt un unt solid, este nevoie de faina de soia din boabe de soia macinate de dvs acasa sau la moara). Vasul se pune pe foc si se lasa la fiert timp de 10-12 min la foc potrivit. Cand compozitia devine solida se lasa la rece. Se pune in blender si se adauga periodic ulei si apa, la fel ca si la maioneza normala. Se obtine untul vegetarian. Se adauga usturoi sau suc de lamaie. Doaman Lidia ne-a facut o demonstratie culinara, a iesit un unt delicious si aromat.
Reteta Nutella - 4 linguri unt vegetal, 1 lingura praf de roscove sau cacao, 2 linguri nuci sau alune taiate marunt, 1 lingurita sirop de agave sau miere. Se amesteca toata compozitia in functie de cantitate si consistenta. Nutela sanatoasa si delicioasa
Sfaturi pentru Gastrita - 200 ml suc de cartofi sau suc de varza baut pe stomacul gol dimineata, timp de 30-60 de zile
Alimente bogate in fier: Sfecla rosie, Verdeturi (patrunjel), Legumele si frunzele de culoarea rosie sau rosu- inchis. Dintre fructe contin fier rodia si capsunile.
Vitamina C se gaseste in : macese - 600, kiwi- 300, lucerna - 183, ardei- 131, portocale- 159, varza- 105, capsuni- 58, lamai- 51, mango- 41, spanac- 39, ridichi- 30, rosii- 24, mazare-23, ananas- 21, cirese- 15, ceapa- 7, carnea- 0.
Acid folic B9 se gaseste in spanac crud. Saptamanal trebuie sa mancam frunze verzi.